News Ticker

Picturesque family home by Richstone Properties

The property is a picture perfect six bedroom family home with all the grand classical proportions expected on lusted-after Richmond Hill.

The spacious double fronted detached property with very generous ceiling heights is a brand new luxury residence from multi-award winning Richstone Properties.

David and Laura Rich-Jones take us through the key rooms inside this new build property.

Hallway

The bespoke timber staircase in this impressively bright entrance hall was handmade by our supplier in Europe, and features delicate cast iron spindles and a solid oak handrail. It spirals seamlessly through all four floors, with an elegantly detailed oval skylight overhead flooding the space with light. The mirror is an antique I sourced whilst we were building the house, and the full height Critall framed glass door has been hand painted to create a more textured aesthetic, leads through to the kitchen behind.

Kitchen

The 800 sq ft kitchen is a real highlight of the property, with an impressive supersized glass roof light and patio doors opening onto the terrace. The tulipwood units in Farrow & Ball blues were hand-built by our in house team, and are offset by the book matched marble behind the hob and the single sheet that sits atop the all-important island/breakfast bar. We had the 6ft marble shipped in from Italy, and were relieved when it arrived intact!

We have incorporated Miele appliances and a powerful Wolf range, but the highlight is definitely the spectacular roof light with its balanced light fitting! The door to the back of the kitchen leads into a large walk through pantry, offering a discreet entrance into the formal dining room.

Dining Room

Oak herringbone flooring runs throughout the house, creating a warm backdrop to the formal reception rooms. Plaster cornicing and ceiling roses were sourced for both the dining and drawing rooms, which add a real heritage feel, while the French style Marble Hill fireplaces give the sense of refined grandeur we wanted to put across.

We love browsing through antique stores to find truly unique pieces of furniture to offset a room, and this chandelier is a perfect example – it ties in so wonderfully with the twin cabinetry and large dining table. 

Drawing Room

We specifically designed the living area to maximise light – the room has several full height sash windows framed by beautifully heavy curtains on cast iron rails. Splashes of deep plum and ochre across soft furnishings offset the bespoke rug and matching sofas, with silver and chrome accessories tying the room together. The French doors open onto a south facing York stone terrace.

Master Bedroom

Spanning the width of the first floor, the grand master suite has clear views of St Matthias Church, designed by eminent Victorian architect Sir George Gilbert Scott. We wanted to turn the master bedroom into a sanctuary, the restored fireplace and artwork is a nod to the property’s Victorian architecture, while soft neutral furnishings add an elegant understated feel.

The door to the rear of the room leads through to the dressing room with hand-built cabinetry, which leads into the master bathroom.

Master Bathroom

The spacious en-suite bathroom, complete with stand-alone bath, oversized walk-in shower and dual sinks – to avoid any rush hour clashes – ties our master suite together. We designed this room to be a tranquil retreat, focused entirely on luxury and relaxation. Italian marble is book matched throughout the room, and finished with Lefroy Brookes hand cast and hand forged bathroom taps, sitting atop Drummond marble wash stands.

Entertainment Room

Moving to the lower ground floor, the fully equipped entertainment room has a 75inch, wall-mounted LG TV and integrated Sonos Home Sound System, set within hand built bespoke cabinetry. Once again, we have included unique artwork in the form of a circular wall sculpture, adding the air hockey table and traffic light lamp as a fun example of how the large space could be used.

Just beyond the room and behind a set of Critall doors in the same finish as the kitchen, the walk-in temperature controlled wine cellar is fitted with walnut racking beneath elm countertop and shelving.

Study

With a large light well bringing plenty of light to the lower ground floor, the study is an oasis of privacy, ideally positioned downstairs to be secluded from the main hub of the house. The deep teal paintwork is highlighted by the lilac printed artwork on the back wall, while bespoke cabinetry and shelving lines the far wall.

Staff Accommodation

Making the most of the lateral layout, a self-contained staff suite is also located downstairs. Featuring a private adjoining terrace and separate entrance with spiral cast iron staircase, the spacious room also has an en suite shower room, finished to the same standard as the rest of the family bathrooms within the house.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Subscribe To Our Newsletter
Subscribe to our email newsletter today to receive updates on the latest news, projects and product news!
No Thanks
Thanks for signing up. You must confirm your email address before we can send you. Please check your email and follow the instructions.
We respect your privacy. Your information is safe and will never be shared.
Don't miss out. Subscribe today.
×
×
WordPress Popup